Vitaminer – vad är det och varför behövs det?

Dom flesta har nog hört talas om vitaminer men många kanske inte vet exakt vad det är och varför dom behövs. Ordet vitamin kommer från det latinska språket där ”vita” översätts till liv. Vitaminer av olika slag är livsnödvändiga för kroppen och för att den ska fungera men den har inte förmågan att producera vissa av dessa på egen hand, utan istället måste man se till sig att få i sig dom via kosten

13 livsviktiga vitaminer

Det kan vara svårt att navigera sig fram i vitamindjungeln eftersom det finns en hel del olika. Några som är bra att känna till, och som är livsnödvändiga är vitamin A, C, D, E, K och åtta olika från B-gruppen. Samtliga ger olika effekter för att hjälpa kroppen att fungera normalt, så som att bidra till ett normalt immunsystem, energiomsättning och bildning av röda blodkroppar.

A – hjälper till att upprätthålla synen och immunsystemet.
B – bidrar till att upprätthålla en normal energiomsättning, normal bildning av röda blodkroppar samt till nervsystemets funktion.

C– skyddar kroppens celler.
D – den enda vitaminen som kroppen klarar av att producera själv, vilket sker när man vistas i solljus. Bidrar till normal benstomme, tänder och muskelfunktion. Dessutom har den en fungerande roll i kroppens celldelningsprocess.

E– hjälper till att skydda kroppens celler mot bland annat oxidativ stress.

K– hjälper kroppen att bibehålla en normal benstomme och blodkoagulation.

Vad ska man äta?

För att få i sig tillräckligt med vitaminer kan det vara bra att se över sin kost. Äter man en näringsfattig kost och mycket halvfabrikat finns en stor risk att man inte får i sig tillräckligt. Vitaminer återfinns bland annat i produkter så som mejeriprodukter, mandlar och nötter, grönsaker, frukt och bönor och det är relativt enkelt att lägga om sina vanor för att få i sig fler.

Vitaminer som tillskott

Vet man med sig att man inte äter tillräckligt mycket av den kost som förser kroppen med vitaminer kan man köpa tillskott av flera olika slag. Dessa går att finna i matvarubutiker, på apotek och i hälsokostbutiker och är man osäker på vad man behöver kan man alltid rådfråga personalen. Är man ofta sjuk, till exempel, kanske man behöver ett tillskott för att stärka och ge immunsystemet en skjuts i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *