Kosttillskott, vitaminer och näring

Vitaminer och mineraler är mikronutrienter som har ett specifikt syfte och ger kroppen en eller flera fördelar. Vitamin A kan till exempel främja synen och skelettet medan vitamin E kan stärka immunförsvaret och hjälpa till att reparera vårt DNA. En brist på vitaminer och mineraler kan göra att kroppens funktioner blir nedsatta, vilket gör att den får svårare att läka och skydda sig själv mot sjukdomar. Mikronutrienter kan också ha en positiv effekt på vår mentala hälsa. Studier har visat att rekommenderad dosering av mikronutrienter kan behandla depression, stress, ångest, ADHD, bipolär sjukdom, posttraumatisk stress och andra psykologiskt betingade sjukdomar.

Ett intag av mikronutrienter i form av kosttillskott bör inte ersätta en hälsosam kost, utan snarare fungera som ett komplement till en god kosthållning. Du bör alltid äta en hälsosam kost som består av färsk frukt, grönsaker, fullkorn, hälsosamma fetter och fisk. Många människor kan dock gynnas av att få i sig extra näringsämnen genom att ta kosttillskott. Genom att ta multivitamin eller mineraler kan du också säkerställa att du inte får en tillfällig brist av vitamin eller mineraler genom din kost. Generellt sett kan såväl barn som vuxna med fördel ta multivitamin varje dag, för att säkerställa att de får i sig nödvändiga vitaminer och mikronutrienter.

Örttillskott

Örttillskott skiljer sig från tillskott i form av vitaminer och mineraler på så sätt att de anses ha ett medicinskt värde. Örter är nämligen en av människans äldsta verktyg för sjukvård och de utgör grunden i många moderna läkemedel. Antika och primitiva civilisationer använder sig av örternas läkande egenskaper, vilket även många nutida kulturer runt om i världen gör. Faktum är att Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 80 procent av världens befolkning än i dag använder sig av traditionella behandlingar, varav många kommer från växtriket.

Om du samtidigt tar andra läkemedel bör du avstå från att ta örttillskott utan att först kontrollera med din läkare att det är säkert för dig att ta dessa. Tillskott av örter, receptfria och receptbelagda läkemedel kan orsaka oönskade biverkningar. Att ett kosttillskotts örter förekommer i naturen innebär inte att dess effekt är svagare än de kemikalier du kan få i dig via läkemedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *