Vad är nagelsvamp och vilka är symtomen?

Nagelsvamp är en vanligt förekommande svampinfektion. I detta fall uppstår infektionen på antingen tånaglarna eller fingernaglarna. Svampinfektionen får naglarna att tjockna, missfärgas och bli sköra. Om tillståndet är lindrigt är det inte säkert att det behöver behandlas. Men om naglarna blir alltför tjocka samt orsakar smärta och obehag kan en medicinsk behandling krävas.

Nagelsvamp är vanligare bland vuxna än bland yngre personer. Framför allt äldre individer och personer som har diabetes eller ett nedsatt immunförsvar drabbas oftare än andra.

Symtom på nagelsvamp

Detta är de vanligaste symtomen på tillståndet:

  • Missfärgning av nageln. Den nagel som har angripits av nagelsvamp blir ofta gulaktig eller vitaktig till färgen.
  • Förändrad struktur. Nageln blir vanligtvis mjuk och skör. Den kan också bli tjockare och ibland få en deformerad form.
  • Nagellossning. I vissa fall kan nageln lossna från huden.
  • Smärta eller obehag. Smärta och obehag är vanliga symtom på nagelsvamp. Detta gäller särskilt om nageln har fallit bort eller då skorna trycker mot den.
  • Odör. Det är vanligt förekommande att en nagel som har angripits av svamp börjar lukta illa.

Personer med diabetes, minskad blodcirkulation i fötterna och äldre löper ökad risk att utveckla en bakterieinfektion i den omgivande huden. Tillståndet kan därmed leda till ytterligare komplikationer för den drabbade.

Så kan du förebygga och behandla nagelsvamp

Det finns vissa åtgärder som du kan vidta för att förebygga uppkomsten av nagelsvamp:

  • Bär bekväma skor och byt strumpor. Undvik att gå omkring barfota i allmänna omklädningsrum, duschrum och kring simbassänger. Se också till att skorna är bekväma och byt strumpor under dagen.
  • Tvätta och torka dina händer och fötter. Genom att regelbundet tvätta dina händer och fötter kan du förebygga uppkomsten av en svampinfektion. Var dock noga med att torka dem efteråt för att motverka den fukt som svampen gillar.
  • Klipp dina naglar på rätt sätt. Klipp naglarna rakt över nageln och fila ner kanterna. Se gärna till att desinficera din nagelsax eller nagelklippare efter varje användning.

Om du ändå drabbas kan du behandla tillståndet med hjälp av en nagelsvampbehandling. Vid mer allvarliga fall kan en receptbelagd behandling krävas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *