Hemlarm och husdjur?

Hemlarm och husdjur?

Går det att ha hemlarm och husdjur samtidigt? Eller kommer hunden/katten att aktivera larmet om och om igenom genom rörelsesensorn? Det finns flera lösningar – beroende på djur och behov av säkerhet.

Husdjursanpassat hemlarm

Nästan alla hemlarm har rörelsedetektor. En detektor monteras i taket och känner av rörelser i ett rum. Skulle en person göra inbrott via ett obevakat fönster kommer larmet att aktiveras av rörelsen. På detta sätt skapas en extra säkerhet utöver larmet som utlöses vid inbrott via dörrar som är larmade.

Har du hund eller katt behöver du i detta fall välja ett husdjursanpassat hemlarm. Dessa larm känner av hur stort objekt som rör sig och larmar inte när det är ett djur som är mindre. I teorin innebär detta att en riktigt stor hund som ställer sig på bakbenen för att klättra upp på något kan tolkas som människa och därmed aktivera hemlarmet.

Ett husdjursanpassat hemlarm kan alltså råka larma utan att inbrott sker – men med denna anpassning kommer larmet att aktiveras betydligt färre antal gånger än om anpassningen inte finns.

Hemlarm utan rörelsedetektor

Ett alternativ är att välja bort rörelsedetektorn. Detta inte minst om ni har många hundar/katter som rör sig på ett sätt som ofta triggar detektorn. Samma kamera kommer att sitta inomhus men denna kommer alltså inte att aktiveras av rörelse.

Skulle larmet aktiveras av brand, inbrott eller av annan orsak aktiveras dessa kameror vilket innebär att larmbolaget kan se vad som händer. De flesta hemlarm har även en app som kopplas ihop med larmet och via appen kan det gå att se bilder på vad som händer via dessa kameror.

Dessa larm innebär alltså att ett skalskydd finns med larm vid dörrar och fönster. För att nå full säkerhet krävs däremot följande:

  • Alla dörrar har larm
  • Alla fönster har larm
  • Skallarm aktiveras under nätterna

Genom att aktivera skallarmet under nätterna kommer larmet att ljuda om inbrott sker. En extra säkerhet under nätterna. Men då behöver både dörrar och fönster vara stängda.

Vikt och storlek är avgörande

Om det fungerar bra med husdjursanpassat hemlarm eller inte beror helt och hållet på djurets storlek och vikt. En vanlig gräns är 35 kg. Men samtidigt finns även en lösning i att hålla djuret i vissa rum – och larma andra. Kanske kan hunden vara kvar på övervåningen medan undervåningen larmas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *