Ställ in din nya mountainbike

När du har köpt en sprillans ny mountainbike och är sugen på att ge dig ut i MTB-spåret, är det viktigt att tänka på att först justera din cykel för att försäkra dig om att den är korrekt inställd. Det finns flera olika kontroller du kan göra, bultar att spänna och justeringar du kan göra innan din cykel är säker och redo att användas. Här går vi igenom några av dessa.

Så ställer du in din mountainbike

  • Sadelkomfort: Alla nya MTB-cyklar har en standardsadel som är tänkt att hjälpa dig komma igång. Även om det tar ett antal kilometer att köra in en ny sadel, kommer du snart börja leta efter en annan. Innan du börjar mäta dina sittben bör du säkerställa att sadeln är korrekt inställd. Genom att ha sadeln inställd i korrekt höjd och i rätt position kan din komfort ökas markant, vilket din bakdel kommer tacka dig för.
  • Klickpedaler eller plattformspedaler: Många nya mountainbikecyklister börjar per automatik cykla med plattformspedaler av den enkla anledningen att de är enklare och billigare. Det finns för- och nackdelar med bägge typerna av pedaler, men i slutändan beror valet på dina personliga preferenser. Klickpedaler kan verka skrämmande, men ger en ökad effektivitet och säkerställer att din fot håller sig på rätt plats när du cyklar.
  • Reglage: Din kropp och din cykel har tre gemensamma kontaktpunkter: fötterna, rumpan och händerna. Nu när du har tagit hand om sadeln och pedalerna, är det viktigt att fokusera på den del av cykeln som du fäster dina händer på. Var bromsreglagen och växelreglagen är belägna påverkar din cykling och du bör därför justera dessa för att du ska nå dem med din hand, utan att de sitter för nära handen eller för långt ifrån denna.
  • Däcktryck: Är däcktrycket för lågt eller för högt? Kan du avgöra skillnaden? Genom att ställa in däcktrycket kan du göra din cykeltur mjukare och mer behaglig, så du bör ägna lite tid åt att ta reda på modellen på dina däck och vilket däcktryck de bör ha.
  • Dämpningen: Din dämpning dämpar stötar och kan jämna ut ojämn terräng, så du bör justera denna för ökad komfort och prestanda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *