Om du misstänker att du är allergisk mot något ämne kan du genomgå en så kallad allergiutredning, som ofta består att flera olika allergitester. Här berättar vi närmare om processen.
Före, under och efter allergitesten
- Innan testen: Du bokar tid på en vårdcentral eller på en barnläkarmottagning för att göra ett allergitest. Du ska inte ta antihistaminer ca 48-72 timmar innan du ska göra ett pricktest, däremot kan du göra ett blodprov oavsett om du har tagit antihistaminer eller ej. Det är dock bäst att rådgöra med en läkare kring huruvida du ska göra uppehåll i en pågående behandling eller ej.
- Under testen: Hur testen går till beror lite på vilken typ av allergi du misstänker att du har, men de vanligaste allergitesten är blodprov, pricktest, lapptest samt födoämnesprovokation. Dessa kompletteras alltid av ett samtal med läkaren där du får berätta om dina symptom och varför du vill göra ett allergitest. Om det är ett barn som ska göra testen bör en vuxen följa med. Det är dock bäst att låta barnet själv svara på så många frågor som möjligt.
- Efter allergitesten: Testerna gör inte ont, och du mår vanligtvis precis som vanligt efter ett allergitest. Du kan dock få en efterreaktion som kommer flera timmar efter ett pricktest. Du bör i så fall kontakta läkaren för att bli behandlad med antihistamin. Ibland får du svar direkt efter allergitestet, om provet analyseras direkt på mottagningen, men om det skickas till ett laboratorium på ett sjukhus tar det lite längre tid. Ett blodprov tar ca två veckor att få svar på.
Varför bör jag göra ett allergitest?
Om du misstänker att du har en allergi är det lika bra att göra ett allergitest för att veta säkert. Om det skulle visa sig att du inte har en allergi slipper du undvika ett visst ämne i onödan, och om du skulle ha en allergi kan du bespara dig mycket problem i framtiden genom att ha koll på den. Vissa allergier ger bara obehagliga symptom medan andra allergier kan vara direkt farliga. Oavsett vilket är det bättre att undvika det ämne du är allergisk mot, och i vissa fall kan du behöva behandla en allergi med läkemedel.
Så om du känner symptom på allergi, ta dessa på allvar och boka tid för en allergiutredning så du får göra allergitest och slipper onödiga besvär i framtiden. Detsamma gäller om ditt barn uttrycker besvär som kan tyda på en allergi.