Nike – världens kändaste märke?

Nike – världens kändaste märke?

Varumärket Nike har funnits sedan 1964, dock till en början under namnet Blue Ribbon Sports. 1971 bytte man namn till Nike och har sedan dess sålt både skor och kläder världen över. Bland tusentals produkter är det svårt att inte hitta något som faller dom flesta i smaken, vare sig man är sportintresserad eller inte. Den välkända loggan pryder idag kroppar och fötter över hela jordklotet.

Från USA till världen

Nike grundades i namnet Blue Ribbon Sports av amerikanen Phil Knight. Året var 1964 och man importerade till en början sina skor från Asien för att sedan sälja dom till bland annat amerikanska löpare. Knight tog sedan hjälp av Bill Bowerman för att utveckla dessa skor och snart hade man tagit över stora delar av den amerikanska marknaden. Det dröjde inte länge innan märket Nike och dess populära skor spred sig och idag är det ett av världens mest sålda sportmärken både i USA och i många andra av jordens hörn.

Sportmode för alla

Nike tillverkar skor och kläder för både stora och små. Det finns bebiskläder- och skor i dom allra minsta storlekarna, för ungdomar och för vuxna. Många av märkets produkter är anpassade till olika sporter men det finns även kläder och stor som passar för mer vardagliga tillfällen. Kanske är det en av anledningarna till att dom blivit så stora. Utbudet är brett och stort och det finns något som passar för alla typer av personer och alla typer av tillfällen.

Känd skomodell

Nike är särskilt kända för sina skor och det finns vissa modeller som satt sina spår mer än andra. Nikes Air Jordans är ett par av dessa, som kom under 80-talet. Skorna har fått sitt namn tack vare den amerikanske basketstjärnan Michael Jordan som agerade som ansiktet utåt för den här modellen. I samband med detta blev Nike marknadsledande i USA vilket också ledde till att man tog allt mer plats i Europa. Som sponsor inom fotbollen spreds varumärket fortare och starkare än tidigare och konkurrenterna fick passa sig noga.

Idag är Nike och dess skor, kläder och andra produkter världens mest kända. I alla fall en av dom och även om konkurrensen är kraftig så tycks dom klara sig lika bra idag som dom gjorde redan från start.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *