Arbeta som personlig assistent

Personlig assistent är ett yrke som innebär att man hjälper personer med funktionsnedsättning att klara av vardagen. Bland annat kan det handla om att laga mat, duscha, klä på sig eller ta sig ut i samhället. Behoven är mycket olika helt beroende på vilket fysiskt eller psykiskt handikapp som personen har.

Tider

En person som har handikapp kan få hjälp med punktinsatser via hemtjänst (eller liknande tjänster) i det fall behovet är litet. Behövs däremot hjälp stora delar av dagen är det en personlig assistent som behövs. Vilka tider som hjälpen behövs på är helt individanpassat vilket även betyder att du som assistent kan få jobba både dagtid och natt, vardag och helg. Om du söker ett jobb som personlig assistent är det därför viktigt att ange när du har möjlighet att jobba.

Intresse

Ett grundläggande intresse bör finnas mot att hjälpa andra personer. Det är grunden och den röda tråden som går i yrket. I det fall man som personlig assistent kommer att vara mycket med sin brukare finns även en stor fördel att man delar vissa intressen. Detta brukar då framställas i jobbannonsen när lediga platser finns. Det kan exempelvis nämnas att ”det är en fördel om du har intresse för trav, matlagning och TV-serier”. Det är alltså inte ett krav men väger till fördel i det fall som brukaren har dessa intressen.

Lönen

Då det inte krävs någon högre utbildning är grundlönen relativt låg. Däremot tillkommer ofta OB då arbete utförs på kvällar, nätter och helger. Lönen påverkas även av erfarenhet av yrket och delvis vilka uppgifter som ska utföras. Det kan även skilja mellan att jobba som personlig assistent inom kommunen eller via privat företag. Har man erfarenhet är det relativt lätt att få jobb och då bör man ställa lönenivån hos olika arbetsgivare mot varandra.

Anställning eller vikariat

Ett första steg är ofta att börja som vikarie. Det kan vara ett givande extrajobb under studietiden som sedan kanske kan övergå till anställning. Längre vikariat brukar annonseras ut på exempelvis arbetsförmedlingen men det finns en stor fördel att kontakta lokala företag och höra efter om de söker timvikarier då behovet av vikarier under enstaka dagar alltid kommer att finnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *