Välj en vaccinationsmottagning som du trivs med och som är placerad nära dig rent geografiskt. I Stockholm finns väldigt många mottagningar placerade med jämna mellanrum för att vara dig tillgängliga när du behöver dem.
Efter att du vaccinerat dig så behöver du inte tänka på något särskilt utan kan leva på precis som vanligt. Vissa upplever att det spänner i armen eller får lite feber. Det är absolut ingen fara utan helt normalt. När det är dags för påfyllnad så skickar vissa vaccinationsmottagningar ut påminnelser via email eller SMS. När du besöker en vaccinationsklinik är det alltid bra att ta med sig den gula vaccinationsboken. Om du är osäker i fråga om vaccinering så kan du alltid rådfråga läkare på din närmaste vaccinationsmottagning. I Stockholm finns många olika mottagningar med duktiga läkare som kan ge dig råd. Du ska vaccineras mot just det du behöver så att ditt skydd anpassas efter just dina behov.
Om du är osäker på vilka vaccinationer du tidigare fått så bör du leta reda på din gula vaccinationsbok. Om du tappat bort den kan du prova att begära ut din journal eller kontakta den vaccinationsklinik i Stockholm du tidigare gått till. Det finns inget centralt register över vilka vaccinationer du fått i livet. Därför är det viktigt att hålla reda på sin gula bok. Ett annat alternativ för att hålla reda på sina vaccinationer är att använda samma mottagning varje gång det är dags, både för dig själv och för familjen.
Det finns väldigt många olika mottagningar på många utspridda platser i Stockholm. På så sätt kan du välja ett ställe som du trivs med och som ligger dig nära rent geografiskt. Precis på samma sätt som du går till samma vårdcentral år efter år så kan du gå till samma vaccinationsmottagning och de kan hjälpa dig med att hålla reda på dina vaccinationer. Särskilt viktigt med påminnelser kan vara när man vill ha fästingvaccin som måste fyllas på med jämna mellanrum för att försäkra fullgott skydd. Om du känner dig risig så är det oftast ok att vaccinera dig ändå. Du bör dock inte vaccinera dig om du har feber eller känner dig allmänpåverkad men en liten förkylning är ingen fara.